Category: Historia e Reformacionit

Reformimi i Qeverisjes së Kishës
Reformimi Protestant Evropian nuk do të kishte mbijetuar pa reformimin e strukturave administruese të Kishës. E sulmuar nga jashtë nga hordhitë e papatit dhe të levave të tij politike, e [...]
Read More
Buzëqeshja e Reformimit
Pjer Vire 1511-1571 nga DagllasUilson Pjer Vire lindi në vitin 1511. Ai ishte apologjist, orator, humorist dhe ekonomist, thënë shkurt një njeri shumë përpara kohëssë vet. Përveç gjithë kësaj, ai [...]
Read More
Tipografi i Reformimit
Robert Estieni 1503–1559 nga Mat Kraçmër Në faqen e parë të botimit të vitit 1559 të veprëssë Gjon Kalvinit Institutet e Fesë së Krishterë gjendet edhe emblema e shtypshkronjës së [...]
Read More
Gjeniu i Gjenevës
Gjon Kalvini 1509–1564 nga John Piper Në vjeshtë të vitit 1539, Gjon Kalvini i shkroi Sadoletos, një kardinali Italian i cili po orvatej ta rifitonte Gjeneven për Kishën e Romës: [...]
Read More
Kampioni i Kishës
Gjon Noksi 1513–1572 nga Sinkler Ferguson Në fillimin e Shek. XVI, Skocia kishte një tipar të përbashkët me pjesën tjetër të Evropës: një kishë shumë të korruptuar dhe të dobët [...]
Read More
Reformatori Radikal
Konrad Grebel 1498–1526 nga Abigejl Dods Duke qenë më radikali mes radikalëve, vizioni i Konrad Grebelit rreth kishës është i mirënjohur për shumë ungjillorë të sotëm. Mirëpo, në kohën kur [...]
Read More
Mjekra e madhërishme e Zyrihut
Hajnrih Bullinger 1504–1575 nga David Mathis Në një epokë kur priftërinjtë beqarë veçoheshin prej besimtarëve të thjeshtë dhe në pjesën më të madhe nuk mbanin mjekër, reformatorët protestante u bënë [...]
Read More
E zakonshmja Virgjëreshë Mari
Helen Stirke vdiq rreth vitit 1543 nga Toni Reinke Drama e Reformimit Protestant paraqet personalitete të mëdha dhe personazhe kryesore, ata lloj njerëzish që janë kthyer në mite, legjenda dhe [...]
Read More
Reformatori i rastësishëm
Hans Mishpata 1400–1468 nga Rick Segal Hans Gusflesh u bë burrë në kapërcyellin mes shekujve XIV dhe XV, në një kohë kur fryma mbizotëruese e asaj epoke ishte: “Perëndia duhet [...]
Read More
Gjiganti Zviceran
Ulrih Zvingli 1484–1531 nga Trevis Majërs Karriera e Ulrih Zvinglit si reformator ishte relativisht e shkurtër, por falë udhëheqjes së tij energjike dhe shumëpërmasore luajti një rol të pazëvendësueshëm në [...]
Read More